به زبان ساده مىتوان گفت: مجموعهاى از میلهها یا خطوط سیاه رنگى است که معمولاً بر روى زمینهاى سفید چاپ شده و از آن برای شناسایى یک کالا استفاده میشود؛ بدین صورت که بارکد حاوی مشخصات یک کالا در هنگام تولید توسط تولید کننده روی آن نصب میشود. بیشترین کاربرد کنونی بارکد شناسایی کالای خریداری شده و گاهی هم تشخیص قیمت آن است.
در یک تعریف دقیقتر باید گفت: بارکد عبارت است از انتقال دادهها از طریق امواج نورى. بارکد مجموعهاى از خطوط میلهاى موازى با عرضهاى گوناگون (پهن و نازک) است که اندازه هر خط معنا و مفهوم خاصى براى دستگاه بارکدخوان دارد. در حقیقت دستگاه بارکدخوان ماشینى است که اطلاعات را به شکل بصرى بر روى صفحه نمایش مىدهد.

فواید بارکددار کردن کالا
در زیر برخی از فواید بارکد کردن محصولات اشاره شده است:
*. مصونیت بیشتر از خطاپذیرى به علت کاهش دخالت نیروى انسانى و وارد نشدن دستى اطلاعات.
*. دستهبندى دقیق اطلاعات.
*. سرعت بالا به همراه صحت بیشتر.
*. دسترسى آسان به اطلاعات واقعى و حقیقى (در جریان روند توزیع و استفاده یک کالا)
*. امکان گزارشگیریهای هوشمند از اطلاعات ثبتشده در سیستم.
*. امکان انجام تحلیلهای هوشمند با استفاده از ابزار هوشمند تجاری بر روی اطلاعات ذخیره شده در سیستم.
*. ارزان بودن سیستم بارکد نسبت به سایر سیستمهای هوشمند.
انواع بارکد:
بارکدها به دلیل سرعت، دقت و فواید زیاد خود، بسیار پرکاربرد شدهاند. با فراگیر شدن استفاده از بارکدها نیاز به ذخیره اطلاعات بیشتر در آن ها بیش از پیش احساس شد.
بنابراین تلاشهای زیادی برای امکان افزایش ذخیره اطلاعات در بارکد انجام شد. راهکارهایی از قبیل افزایش تعداد ارقام بارکد و حتی قرار دادن چند بارکد در کنار یکدیگر (بارکدهای چندتایی) برای ذخیره هر چه بیشتر اطلاعات ارائه شد.
اما مشکل اینجا بود که این راهکارها، مشکلاتی نظیر افزایش اندازه ، پیچیدگی در فرآیند خوانش و افزایش قیمت بارکد را در پی داشت و این موضوع از کاربری بارکد میکاست.
برای حل این مشکلات ایده ایجاد بارکدهای دوبعدی مورد توجه قرار گرفت. بارکدهای دوبعدی توانایی ذخیرهسازی اطلاعات بیشتر در اندازه کوچک را دارند. انواع مختلفی از بارکدهای دوبعدی وجود دارد که از معروفترین انها می توان به QR Code،PDF147، Data Matrix و Maxi Code اشاره کرد.
در جدول زیر مقایسهای از این بارکدها ارائه شده است.

معرفیQR Code
در سال ۱۹۹۴ یک شرکت ژاپنی مبدع نوع تازهای از بارکد شد که نام QR را برای آن برگزید. بارکدهای QR متشکل از ماتریکسهای دوبعدی هستند. این دو حرف مخفف عبارت «Response Quick» به معنی پاسخ سریع است و در واقع اشاره به رمزگشایی سریعی دارد که کدهای آن فراهم میکنند. در حال حاضر این بارکدها متوالترین نوع در کشور ژاپن هستند و بیشتر گوشیهای موبایل ساخت ژاپن توانایی خواندن آنها را دارند.

ظرفیت داده QR و قابلیت بازیابی
یک بارکد QR معمولی میتواند:
* تا ۷۰۸۹ کاراکتر نومریک،
* تا ۴۲۹۶ کاراکتر آلفانومریک،
* تا ۲۹۵۳ بایت دادهی باینری،
* و تا ۱۸۱۷ کاراکتر کانا در خود نگه دارد.
این بارکدها در صورت مخدوش شدن هم از ۷ تا ۳۰ درصد قابلیت تصحیح دارند و خوانش و رمزگشایی آنها دچار مشکل نمیشود.
کابردهای QR
این نوع بارکد در ابتدا با هدف استفاده در تولید ماشینهای سنگین ابداع شد ولی امروز گسترهی وسیعی از انواع کاربردها برای آن تعریف شده است. دلیل این استفادهی گسترده هم چیزی نیست جز اطلاعات زیادی که QRکدها قادرند در خود دربر بگیرند.
از جملهی دیگر کاربردهای QRکدها میتوان به نشانگذاری مسیرها و نقاط درون شهری، درج اطلاعات شخصی بر روی کارتهای ویزیت، لینکهای مرتبط با خبر در روزنامهها، اطلاعات مربوط به آثار تاریخی و فرهنگی، ارائهی اطلاعات بیشتر دربارهی تبلیغات بیلبوردها و ... اشاره کرد.
برگرفته از: http://www.ecod.ir