عميق ترين رصدخانه دنيا

ارسال پست
نمایه کاربر
brain
کاربر ویژه
کاربر ویژه
پست: 364
تاریخ عضویت: دوشنبه 16 فروردین 1389, 7:30 pm
محل اقامت: مشهد
تماس:

عميق ترين رصدخانه دنيا

پست توسط brain »

گروهي از دانشمندان آمريکايي با حفاري قطب جنوب به عمق 5/2 کيلومتر عميقترين رصدخانه دنيا را در ميان يخهاي با قدمت 100 هزار سال راه اندازي کردند.
تصویر در يکي از گرمترين روزهاي زمستان که دما به 23 درجه سانتيگراد زير صفر مي رسيد، آخرين چشم پروژه "آيس کيوب" (IceCube) تا عمق 5/2 کيلومتري در يخهاي قطب جنوب فرو رفت. به اين ترتيب فيزيکدانان تمام دنيا موفق شدند تکميل عميق ترين رصدخانه دنيا را جشن بگيرند.

"آيس کيوب" در حقيقت شبکه اي از رديابها و آشکارسازهاي ذرات است که در عمق قطب جنوب عمل مي کند. در اين عمق، يخهاي بسيار خالص با قدمت حداقل 100 هزار سال و بدون راديواکتيو وجود دارند که مي توانند به "آيس کيوب" در تلاش براي شکار ذرات نوترونيو بسيار کمک کنند.

در حال حاضر لابراتوارهاي "گران ساسو" در عمق هزار و 400 متري در زير کوههاي گران ساسو در ايتاليا، يکي از مراکز مهم براي کشف نوترونيو است.

محققان دانشگاه ويسکونسين که پروژه "آيس کيوب" را توسعه مي دهند معتقدند که در 5/2 کيلومتري، وزن يخ حبابهاي هوا را از بين مي برد. به اين ترتيب بلورهاي يخ بسيار خالص و شفاف و همزمان تاريک و بدون پرتوهاي خورشيدي مي شوند. بنابراين آشکارسازهاي "آيس کيوب" مي توانند وظيفه خود را به خوبي و بدون هيچ عامل تداخلگري انجام دهند.

بزرگي اين آشکارسازها کمتر از نيم متر است. اين دستگاهها در يک غار عمودي در ميان يخها که از 5/1 کيلومتر تا 5/2 کيلومتر عمق دارد قرار مي گيرند. اين تونل عمودي از سال 2005 و با هزينه 270 ميليون دلار با آب گرم حفر شد. اين رصدخانه قادر است يک کيلومتر مربع از قطب جنوب را رصد کند.

درکنار فوتونها، نوتروينوها فراوان ترين ذرات جهان هستند. چندين تيليارد از ذرات نوترونيو در هر ثانيه از بدن ما عبور مي کنند، اما از آنجا که بار الکتريکي ندارند و در ميدانهاي مغناطيسي احساس نمي شوند درک حضور آنها بسيار دشوار است.

تنها در موقعيتهاي بسيار نادر، يک نوترونيو مي تواند به يک اتم برخورد کند. در اثر اين برخورد، يک چشمه از ذرات باردار به نام "موئنها" توليد مي شوند که چشمهاي "آيس کيوب" مي تواند حضور اين ذرات را با يک درخشش بسيار ضعيف از نور آبي احساس کنند.

تهيه يک نقشه از چشمه هاي نوترونيوها مي تواند اطلاعات بسيار مهمي را درخصوص مهمترين رويدادهاي جهان مثل مرگ ستاره ها و انفجار ابرنواخترها، برخوردهاي ميان کهکشانها و تولد سياه چاله ها ارائه کند.

براساس گزارش لارپوبليکا، درحال حاضر علاوه بر لابراتوار "گران ساسو"، در عمق حدود 3 کيلومتري درياي مديترانه، يک رصدخانه جديد اروپايي به نام Km3net درحال ساخت است.

با راه اندازي "آيس کيوب" و Km3net دانشمندان مي توانند نيمي از آسمان را براي شکار نوترونيو زير نظر بگيرند.
تصویر تصویر تصویر تصویر تونلي که تا عمق 5/2 کيلومتري در ميان يخهاي شفاف و بسيار خالص قطب جنوب امتداد يافته است
تصویر مدل گرافيک نماي کلي "آيس کيوب" تصویر
نمایه کاربر
Omid
کاربر خیلی فعال
کاربر خیلی فعال
پست: 262
تاریخ عضویت: دوشنبه 30 فروردین 1389, 7:30 pm
محل اقامت: مشهد مقدس
تماس:

محل ساخت بزرگترین رصدخانه ی جهان

پست توسط Omid »

روز گذشته مقامات رسمی رصدخانه ی جنوبی اروپا اعلام کردند که محل مورد نظرشان را جهت ساخت رصدخانه ی بسیار عظیم اروپا (E-ELT، European Extremely Large Telescope) انتخاب کرده اند.
البته این مکان به قدری صعب العبور است که شاید تنها هنگام اتمام پروژه دوست داشته باشید به آنجا سفر کنید!
محل منتخب قله ی کوه سرو آرمازونس، یک نقطه ی دورافتاده در مرکز شیلی، است. این قله با ارتفاع 3060 متر در واقع بلندترین مکان جهت ساخت یک رصدخانه نیست؛ چراکه به عنوان مثال رصدخانه های بالای قله ی مانوکیا در هاوایی در ارتفاع 4207 متری از سطح دریا واقع اند. تصویر اما این روزها انتخاب یک محل مناسب برای ساخت رصدخانه بیشتر به شرایط آن منطقه بستگی دارد تا ارتفاع. پارامترهای اصلی در تعیین مکان مناسب جهت احداث رصدخانه عبارتند از: داشتن بالاترین میزان شب های بدون ابر، ثبات جوی (Seeing)، حجم بخار آب در هوا (جهت مشاهدات فرو سرخ) و البته هزینه های ساخت و اجرای پروژه در مکان مورد نظر. تیم مکان یاب رصدخانه ی جنوبی اروپا چندین سال را صرف بررسی شرایط پنج مکان مورد نظر در شیلی و لاپالما در جزایر قناری کرده اند.

بزرگترین تلسکوپ دنیا با 1 میلیارد یورو بودجه و زمان بندی جهت دریافت اولین نور در سال 2018 در نوع خود واقعا یک هیولاست. آینه ی اصلی این تلسکوپ، متشکل از 1000 آینه ی شش ضلعی که به صورت موزاییکی از درون به همدیگر متصل اند، 42 متر (1650 اینچ) گشودگی خواهد داشت. این در حالیست که آینه ی دوم این تلسکوپ حتی از آینه ی اصلی 200 اینچی تلسکوپ رصدخانه ی هیل بزرگتر خواهد بود. تصویر طرح فعلی رصدخانه ی بسیار عظیم اروپا هنگام اتمام مراحل ساخت؛ که بیش از 90 متر ارتفاع خواهد داشت. منبع: اسکای اند تلسکوپ

در ضمن:
رصدخانهٔ ملی ایران شامل تلسکوپی ۳ متری است.تصويب طرح رصدخانه در دولت درسال 82 به انجام رسید و مدیریت ساخت این رصدخانه بر عهده پژوهشگاه دانش‌های بنیادی است.
مکان نهايي رصدخانه ملي ايران درمردادماه سال 87 قطعي شد.
این رصدخانه در منطقهٔ دینوا در استان قم ساخته می‌شد.
[مرکز مطالعات و پژوهش‌های فلکی نجومی حضرت آیت‌الله العظمی سیستانی از جمله مهمترین مکانیابان رصدخانهٔ ملی ایران در ارتفاعات جنوب استان قم بودند و در نهایت ارتفاعات جنوبی استان مقدس قم برای احداث این رصدخانه مناسب تشخیص داده شد.]
قابل توجه است که ساخت اولين رصدخانه‌ ايران وجهان -رصدخانه مراغه به دستور هلاكو خان- 15سال طول کشید. تصویر
رصدخانه مراغه
تصویر
رصدخانه الغ بیک در سمرقند
تصویر
رصدخانه کوثر اصفهان
آيت الله العظمي محمد تقي بهجت(ره):
ما آمده ايم زندگي كنيم تا قیمت پیدا کنیم نه این که با هر قیمتی زندگی کنیم!...
زندگي ما حكايت يخ فروشي است كه از او پرسيدند:فروختي؟
گفت:نه؛ولي تمام شد!!!
نمایه کاربر
MOHSEN
کاربر خیلی فعال
کاربر خیلی فعال
پست: 274
تاریخ عضویت: یک‌شنبه 25 مهر 1389, 8:30 pm
تماس:

پست توسط MOHSEN »

امید؟
فوق العاده بود.
محسن معصوم زاده، نه محسن است نه معصوم زاده
ارسال پست

چه کسی حاضر است؟

کاربران حاضر در این انجمن: کاربر جدیدی وجود ندارد. و 3 مهمان